15 Mar 2013

İhtiyar Adam

Köyün birinde yaşlı adam varmış. Çok fakirmiş ama Kral bile onu kıskanırmış...Öyle dillere destan bir beyaz atı varmış ki, Kral bu at için neredeyse hazinesinin tamamını teklif etmiş ama adam satmaya yanaşmamış. 

"Bu at, bir at değil benim için, bir dost insan, dostunu satar mı demiş hep. Bir sabah kalkmışlar ki at yok. Köylü ihtiyarın başına toplanmış: 

-Seni ihtiyar bunak bu atı sana bırakmıyacaklarını, çalacakları belliydi. Krala satsaydın, ömrünün sonuna kadar beyler gibi yaşardın. Şimdi ne paran var, ne de atın" demişler. 

İhtiyar "Karar vermek için acele etmeyin" demiş 

-Sadece at kayıp deyin,Çünkü gerçek bu, ondan ötesi sizin yorumunuz ve verdiğiniz karar.Atımın kaybolması, bir talihsizlik mi yoksa bir şans mı? Bunu henüz bilmiyoruz. Çünkü bu olay henüz başlangıç, arkasından nasıl geleceğini kimse bilemez". 

Köylüler ihtiyar bunağa kahkalarla gülmüşler, aradan 15 gün geçmeden at, bir gece ansızın dönmüş..Meğer çalınmamış dağlara gitmiş kendi kendine..Dönerken de 12 vahşi atı peşine takıp getirmiş. Bunu gören köylüler toplanıp ihtiyardan özür dilemişler."Sen haklı çıktın, atının kaybolması talihsizlik değil adete devlet kuşu..Şimdi de bir at sürün var.. 


Karar vermek için acele ediyorsunuz? demiş ihtiyar "Sadece atın geri döndüğünü söyleyin, gerçek bu.Ondan ötesinin ne getireceğini henüz bilmiyoruz.'' Köylüler ihtiyarla dalga geçmişler hakikaten bu adam gerzek demişler.Bir hafta sonra vahşi atları terbiye etmeye çalışan ihtiyarın tek oğlu attan düşmüş ve ayağını kırmış,uzun zaman yatakta kalacakmış. Köylüler ''Yine haklı çıktın'' diyerek özür dilemişler. 


O kadar acele etmenin ne olacağı belli olmaz demiş yine ihtiyar. Bu seferde düşmanlar kat kat büyük ordu ile saldırmış. Kral eli silah tutan bütün gençleri askere almış. Yalnız kırık bacaklı ihtiyarın oğlu hariç.Köyü matem sarmış savaşı kazanma imkanı yokmuş.Ya gençler ölecek yada esir alacaklarını biliyorlarmış. Köylüler yine ihtiyara gelmişler.''Oğlunun bacağı kırık hiç değilse yanında oysa bizimkiler asla köye dönemeyecekler.Oğlanın bacağının kırılması talihsizlik değil şansmış.''


''Siz erken karar vermeye devam edin'' demiş. "Oysa ne olacağını kimseler bilmez bilinen tek şey var, benim oğlum yanımda sizinkiler askerde. Ama bunların hangisinin talih, hangisinin şansızlık olduğunu sadece Allah biliyor."

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumlarda argo ve benzeri kelimeler kullanmamaya dikkat ediniz.
Türkçenin imla kurallarına uymaya özen gösteriniz.
+18 içerikli yorumlar yapmayı aklınızdan geçirmeyiniz.
Facebook ve Twitter Türkçesiyle yazılmış; k ve v harfleri yerine q,w,x harfleri kullanılan yorumlar okunmadan silinecektir.