13 May 2014

Çocuk Gelinler

   Merhaba...
   Bugün Türkiye'nin bana göre en büyük sosyal sorunlarından birisi olan çocuk gelinlerden bahsedeceğim. Maalesef ki Türkiye'de batıdan doğuya doğru artan tek şey yükselti değil. Ülkemizin doğusunda hala birçok köyde kız çocukları okutulmuyor. Sebebi okul yolu yokmuş. Lütfen benden buna inanmamı beklemeyin sayın Doğu babaları... Kızını okutmak isteyen pek ala okutuyor. Ve sizde eminim şu 1800lerden kalma 'Kız kısmı okumaz.Oturur anasına yardım eder,dikiş nakış öğrenir işe yarar. Hem ne edecek kız okusa? Doktor olup elin adamlarının orasındaki burasındaki yaralara mı bakacak? (Ama torununuz yaşındaki karınıza kadın doktor istemeyi biliyorsunuz!) Yoksa mimar olup amelelik mi yapacak? Onikiye varmadan ver birine! Yolla, işe yarasın. Hem evden bir boğaz eksilir! Başlıkta alırsın! Sahi kaç koyun eder senin kız? ' mantığındasınız. Ama yok işte! O kız sonra kaçmayı hayal ediyor. Bir gün kurtulmak sizden! Siz ve 70 yaşındaki kocasından... Sonra öğreniyor ki karnında bir bebek var. Ona 'abla' olması gerekirken, 'anne' olacağını öğreniyor. Önce kurtulmak istiyor ondan. Neden istesin ki bir bebek? Daha kendisi çocuk. Bir başka çocuğun sorumluluğunu nasıl alır? O ip atlaması, okula gitmesi, kitap okuması gerekirken; Neden başına sürekli ağlayan,tiz sesli, bastıbacak,hiçbir işini kendi beceremeyen birini getirsin? İşi gücü mü yok? Hem kaçacak o, kurtulacak sizden, ama bebek ona engel dimi? Hiç öyle zannetmeyin. Onun hamile olduğunu fark eden kadın nokta kadar vicdanlıysa o bebekten kurtulabileceğini ona söyler hemde sizin ruhunuz bile duymadan kurtulur o karnındaki veletten! Siz anca kahvede oturup adamlık taslayın!
  Tamam sakinim!.. Sakinleştim... Ama şu televizyondaki kayıp haberlerini izledikçe böyle oluyorum. Kız 18 yaşında, Doğulu bir ailenin kızı, kocası (evet doğru okudunuz KOCASI) 72 yaşında yani dedesi yaşında...Kız kayıp, kaçmış yani canını kurtarmış. Sunucu soruyor 'Kaç yaşında evlendi bu kız?' Adam cevaplıyor:
'Daha yeni evlenmişik.'
'E çocuk? Çocuğu var?'
'O benim ikinci karıdan'
'E şimdi o eşin nerede?'
'Evde'
'Kimin evinde'
'E benim memleketteki evde'
'Sizin evinizde ne işi var?'
'E o da benim karıdır'
'İyi de resmi olarak 1 kişi ile evlenebilirsin'
'He onlar zaten imam nikahlıdır'
'Onlar? Onlar dediklerin kaç yaşında?'
'İlki 56, ikinci 40'tır.'
 Evet efendim durum bu. Fakat zannetmeyin ki bu yalnızca Doğuda. Batıda da yok mu? Olmaz olur mu? Elbette ki var ama Doğudaki kadar değil.
  Sağ olsunlar çok sayın Doğu ve Güneydoğu illerimizin sayesinde dünyada çocuk gelinler konusunda birinciyiz... Yani o beğenmediğimiz, yobaz diye korktuğumuz; İran, Suriye, Irak gibi ülkeler bile bu konuda bizden sonra geliyor. Çocuk gelin dediğiniz an nerede olursanız olun ilk akla gelen ülke Türkiye demek bu.
Eh ne diyeyim ben daha başka? Darısı daha güzel birinciliklere...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumlarda argo ve benzeri kelimeler kullanmamaya dikkat ediniz.
Türkçenin imla kurallarına uymaya özen gösteriniz.
+18 içerikli yorumlar yapmayı aklınızdan geçirmeyiniz.
Facebook ve Twitter Türkçesiyle yazılmış; k ve v harfleri yerine q,w,x harfleri kullanılan yorumlar okunmadan silinecektir.