30 May 2014

Balıklı Göl (Aynızeliha) Efsanesi

Etrafına zulüm ve dehşet salan Nemrut adında bir hükümdar varmış. Bu Nemrut bir gece acayip bir rüya görmüş. Kan ter içinde uyanmış. Rüyasını yorumlatmış vezirine… Veziri demiş ki; Yakında doğacak çocuklardan biri seni öldürecek. Bunu duyan Nemrut o yıl doğacak bütün çocukların öldürülmesini emretmiş. İbrahim peygamberin annesi Sara Hatun kaçarak bir mağaraya gizlenmiş. Doğacak çocuğunun Nemrut tarafından öldürülmesinden korkuyormuş. Gizlendiği mağarada doğurmuş oğlunu. Dallardan bir beşik yapıp içine bırakmış … Oğlanı bir dişi ceylan bulmuş, emzirmiş.
Gel zaman git zaman bir gün Nemrut’un askerleri mağarada bulmuşlar İbrahim Peygamber'i. Nemrut'un huzuruna getirmişler. Hiç çocuğu olmayan Nemrut'un bu ay yüzlü oğlana içi ısınmış. Almış evladı gibi büyütmüş. Kendisini büyüten Nemrut ne kadar adına yakışan Nemrut’un tekiyse, İbrahim Peygamber o kadar iyi huylu biriymiş. Nemrut'un bir evlatlığı daha varmış… Ceylan bakışlı Zeliha… Hz. İbrahim ile Zeliha arasında öyle güçlü bir sevgi bağı olmuş ki bu kadar olur. Bir tören günü herkesin törene gittiği an Hz İbrahim Nemrut’un sarayına girip putları yerle yeksan etmiş. Nemrut delirmiş tabi. İbrahim peygamberin öldürülmesine karar vermiş. Hem de ateşe atılarak... Her taraftan toplanan odunlar Halilürrahman Gölü' nün bulunduğu yere yığılmış. Odunlarla kocaman bir dağ meydana getirmişler. Urfa kalesinin sütunlarına ipler germişler. Oradan fırlatıp atacaklarmış İbrahim peygamberi ateş dağının ortasına… Zeliha gece gündüz babasına yalvarmış ama Nemrut’un taştan katı yüreği yumuşamamış. İbrahim peygamberi sütunlar arasına gerilen halattan ateşe fırlatmışlar. İbrahim peygamber odun yığınlarının ortasına düşer düşmez, ateş göle, odunlar balığa dönüşüvermiş. Büyük gölün yanından küçük bir göl daha çıkıvermiş ortaya… Ondan sonra büyük göle Halilürrahman Gölü adı verilmiş. Küçük göl Zeliha'nın göz yaşlarından oluşmuş. Zeliha'nın göz yaşları anlamına gelen Aynızeliha adı verilmiş. Nemrut’a ne mi olmuş? Zulm ile abad olanın sonu berbat olur.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumlarda argo ve benzeri kelimeler kullanmamaya dikkat ediniz.
Türkçenin imla kurallarına uymaya özen gösteriniz.
+18 içerikli yorumlar yapmayı aklınızdan geçirmeyiniz.
Facebook ve Twitter Türkçesiyle yazılmış; k ve v harfleri yerine q,w,x harfleri kullanılan yorumlar okunmadan silinecektir.